آخرین بروزرسانی : 21 آبان 1401
تاریخچه و معرفی گروه سیمان، آهک و گچ
صنعت سیمان در ایران، قدمتی نود ساله دارد و ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی، در منطقه ای قرار گرفته است که منابع عظیم آهک در آن واقع شده و تولید سیمان در ایران می تواند جذاب باشد. در سال 1312 با خرید ماشین آلات از یک شرکت آلمانی، اولین کارخانه تولید سیمان با ظرفیت 100 تن در روز در نزدیکی تهران تاسیس شد و زیربنای این صنعت مهم در ایران شکل گرفت.
با افزایش تقاضا برای خرید سیمان در ایران و سیاست های توسعه ای در دهه های گذشته، دولت ها را به سمت احداث کارخانه های متعدد تولید سیمان در نقاط مختلف ایران هدایت کرد و با افزایش واحدهای تولید این محصول، روز به روز صنعت سیمان بزرگتر شد. گروه سیمان، آهک و گچ یکی از قدیمی ترین گروه های فعال در بورس ایران است و پس از تاسیس بورس اوراق بهادار تهران در سال 1346، معاملات سهام چندین شرکت سیمانی مانند سیمان تهران، سیمان شمال و...انجام شد. گروه سیمان، آهک و گچ در سالیان پس از انقلاب نیز همواره به عنوان یکی از گروه های مهم بازار سرمایه نام برده می شود و شرکت های متعددی در این گروه پذیرفته شدند و حجم معاملات آن را افزایش دادند. در حال حاضر ایران با ظرفیت اسمی 76 میلیون تن به عنوان بزرگترین تولید کننده سیمان در خاورمیانه شناخته می شود و در عرصه جهانی نیز در بین 10 کشور برتر تولید کننده سیمان قرار گرفته است.
این صنعت یکی از گروه های بزرگ بازار سرمایه است و ارزش بازار آن، حدود 3 درصد کل بازار سرمایه ایران را شامل می شود.
شرکت های فعال در گروه سیمان محصولات متنوعی را تولید می کنند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیمان پورتلند
- سیمان پوزولانی
- سیمان سفید
- سیمان نسوز
- سیمان چاه نفت
مشکلات صنعت سیمان در ایران
صنعت سیمان ایران به علت بالا بودن تولید و کم بودن مصارف و صادرات، مازاد تولید دارد و این نکته به این معناست که توسعه این صنعت در ایران یکپارچه و درست انجام نشده است. مهمترین معضل صنعت سیمان کشور قیمت گذاری دستوری و انتقال سود اصلی تولید از جیب تولیدکنندگان به جیب دلالان این صنعت است که این عامل خود موجب مستهلک شدن تجهیزات و امکانات کارخانجات اصلی تولید سیمان میشود و لازم به ذکر است که در ماه های اخیر و با ورود سیمان به بورس کالا، تا حدودی این مشکل حل شده است. علاوه بر آن با توجه به دوران رکودی که هر چند سال یکبار گریبانگیر مسکن در ایران میشود و عدم استمرار در اجرای برنامههای زیر ساختی کشور، تقاضا در بخش بازار داخلی مدام در حال نوسان است. رقیب اصلی ایران در صادرات سیمان کشور ترکیه است و لازم به ذکر است که در صورت عدم سرمایهگذاری در توسعه و تولید سیمان های جدید و همچنین دخالت دولت در نظام قیمت گذاری سیمان، مشکلات این صنعت روز به روز بیشتر خواهد شد.
مشکلات بین المللی صنعت سیمان
- سنگینی مواد اولیه و کالای تولیدی و مشکلات حمل و نقل؛ این مشکل باعث میشود امکان صادرات محصول به مناطق دوردست ممکن نباشد یا هزینهی حمل و نقل صادرات زیاد شود و صرفه اقتصادی نداشته باشد.
- تولید گازهای گلخانه ای و محدودیت های زیست محیطی؛ حدود 4 درصد از گازهای گلخانهای تولیدی در دنیا مربوط به صنعت سیمان در جهان است. براساس معاهدهی زیست محیطی پاریس، در آینده باید تولیدات سیمان در جهان نصف تولیدات حال حاضر باشد.
- رواج خانههای پیش ساخته در دنیا که موجب کاهش ۷۵% مصرف سیمان در این قسمت میشود.
- پیشرفت تکنولوژی در ساخت خانههای پیش ساخته و تولید بتنهای سبک و نوین در آزمایشگاهها، میتواند آیندهی این صنعت را دستخوش تغییرات عمیقی کند.
عوامل تاثیر گذار بر سودآوری شرکت های فعال در گروه سیمان، آهک و گچ
صنعت سیمان در ایران همواره با فراز و نشیب های بسیاری زیادی همراه بوده است و با توجه به قدمت بالای آن، عوامل متعددی در سالیان و دهه های گذاشته بر روند سودسازی و عملکرد شرکت های فعال در این صنعت تاثیر گذاشته است
- رکود و رونق در ساخت مسکن
- صادرات سیمان
- هزینه های حمل و نقل
- انرژی
- قیمت گذاری در صنعت سیمان و ورود به بورس کالا