20
14

24

1403 آذر 13

2024 Dec 03

banner

قرارداد های آتی و فیوچرز _ اختیار معامله _ معاملات الگوریتمی

قرارداد های آتی و فیوچرز _ اختیار معامله _ معاملات الگوریتمی

آخرین بروزرسانی : 24 آبان 1401

 

- قراردادهای آتی و معاملات فیوچرز چیست و چه کاربردی دارد؟

در بازار ارزهای دیجیتال با توجه به ماهیت مالی و اقتصادی ممکن است گاهی با مفاهیم پیچیده و جدید برخورد کرده باشید. فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال و بازار های مالی به روش های مختلفی امکان پذیر است. جذب حداکثر سرمایه و تامین نیاز های طیف گسترده ای از تریدرها یکی از دلایل تنوع در این بازار است.

قرارداد آتی یا فیوچرز چیست؟

اکثر افرادی که در بازار های معاملاتی فعالیت دارند تنها در صورتی میتوانند از این بازار سود کسب کنند که روند صعودی داشته باشد. قراردادهای آتی و معاملات فیوچرز این امکان را فراهم می سازد که معامله گران در روند نزولی بازار هم سرمایه خود را افزایش دهد و سود کسب کنند.

معاملات فیوچرز یا معاملات آتی همانطور که از اسمش پیداست مربوط به پیش بینی آینده است. این نوع قرارداد ها به توافق طرفین که در آن یک دارایی در زمان معین و قیمت مشخص معامله می شود و پس از رسیدن به تاریخ تعیین شده آن دو نفر ملزم به خرید و یا فروش دارایی در قیمتی هستند که در قرارداد ذکر شده است.

باور اشتباهی که میان عموم وجود دارد این است که تصور می کنند قرارداد های آتی مانند یک تکه کاغذ بین طرفین و یا میان دو نهاد به امضا میرسد. در دنیای امروز قرارداد های آتی به نوعی توافق دو طرفه است که از طریق بازارهای سهام، صرافی ها و کارگزاری ها معامله می شود و نیازی به حضور فیزیکی سرمایه گذار نمی باشد.  برای درک بهتر قرارداد آتی به این مثال توجه کنید. فرض کنید شما قصد دارید بر روی یکی از رمز ارزها مانند اتریوم سرمایه گذاری کنید. پس از بررسی دقیق و تحلیل داده ها پیش بینی میکنید که قیمت اتریوم تا سه ماه آینده رشد خوبی خواهد داشت. در نتیجه تصمیم میگیرید آن را خریداری کنید. پس از خرید ارز اتریوم طی یک قرارداد آتی یا فیوچرز با صرافی مورد نظرتان معامله می کنید. با توجه به قرارداد طرفین اگر قیمت ارز اتریوم تا بازه زمانی تعیین شده یعنی ۳ ماه آینده روند صعودی را طی کند سود خوبی نصیب شما میشود و پس از فروش ان ارز در زمان معین صرافی کل مبلغ را به همراه سود مورد نظر پرداخت میکند. اما در صورتی که پیش بینی شما اشتباه باشد صرافی کل مبلغ تعیین شده در قرارداد را از شما دریافت خواهد کرد.

اگر بخواهیم تعریف دقیق تری از قراردادهای اتی داشته باشیم به این صورت می توانیم بیان کنیم: قراردادهای آتی به صورت موقعیت های خرید و یا فروش منعقد میشوند. در بازار ارزهای دیجیتال به خرید یک رمز ارز طی یک قرارداد آتی پوزیشن Long گفته می شود و همچنین سفارشات فروش، پوزیشن Short نام دارد. از طرفی به قراردادهای آتی معاملات دو طرفه هم گفته میشود.

هدف قراردادهای آتی

قرارداد های معاملات فیوچرز معمولا با دو هدف پوشش ریسک (hedging) و سفته بازی یا کسب سود با پیش بینی افزایش قیمت(speculation) ایجاد می شوند که در ادامه به بررسی این اهداف میپردازیم:

پوشش ریسک

خریداران و فروشندگان به وسیله قرارداد های آتی و یا معاملات فیوچرز میتوانند از خطرات احتمالی نوسان قیمت نسبت آینده ارز مورد نظرشان جلوگیری کنند. یکی از عمده ترین دلایل ایجاد قرارداد های آتی نبود اطمینان از اتفاقات پیش رو است. با استفاده از چنین معامله هایی، ریسک نوسان قیمت برای خریدار و فروشنده کاهش میابد.

کسب سود با پیش بینی قیمت

استفاده از معاملات فیوچرز این امکان را به معامله گران میدهد که با تحلیل های به دست آمده از داده ها و پیش بینی هایی که برای قیمت یک ارز مبنی بر افزایش یا کاهش قیمت دارند، سود کنند. فروشنده با فرض بر اینکه قیمت دارایی اش در آینده ممکن است کاهش پیدا کند طی یک قرارداد فیوچرز دارایی مورد نظر خود را میفروشد تا بتواند با پایین آمدن قیمت آن ارز مجدد خریداری کند.

استفاده از اهرم یا لوریج

قابلیت اهرم در قرارداد فیوچرز این امکان را به سرمایه گذاران میدهد که با سرمایه ای بیش از دارایی خود وارد معامله شوند. معامله گران میتوانند با تنظیم این اهرم تا ۱۰۰ یا حتی ۱۲۵ برابر سرمایه اصلی خود وارد قرارداد شوند

 

- قرارداد اختیار معامله در بورس چیست؟

اختیار معامله یا آپشنoption  یکی از پیچیده ترین مفاهیم بازار سرمایه است و نوعی ابزار مشتقه محسوب می شود که فعالین بازار سرمایه می‌توانند آن را خرید و فروش کنند. اختیار معامله در واقع یک قرارداد است میان خریدار و فروشنده اوراق که خریدار با پرداخت مبلغی به فروشنده حق اعمال معامله مشخصی در آینده را برای خود خریداری میکند. با وجود اینکه این ابزار مشتقه در بازارهای مالی بیشترین کاربرد را دارد اما در زندگی روزمره نیز استفاده های فراوانی دارد.

قرارداد اختیار معامله چیست؟

اختیار معامله قراردادي است بین خریدار و فروشنده که براساس آن خریدار قرارداد، حق (نه الزام و تعهد) دارد که مقدار معینی از دارایی مندرج در قرارداد را با قیمت معین و در زمانی مشخص بخرد یا بفروشد. چنانچه از این تعریف پیداست، خریدار در اعمال حق خود مختار است و به عبارت دیگر هیچ تعهد و الزامی ندارد و برای خرید این حق مبلغ مشخصی را به فروشنده پرداخت میکند. فروشنده نیز در ازای دریافت این مبلغ متعهد میشود که هر زمان خریدار درخواست کند آن دارایی مشخص را به وی بفروشد یا از وی بخرد.

از آنجاییکه فروشنده در این قرارداد متعهد است بنابراین برای جلوگیری از امتناع وی از انجام قرارداد، وجه تضمینی را  نزد کارگزار بورس یا اتاق پایاپای قرار میدهد.

بنا بر مطالبی که گفته شد اختیار معامله ها چهار مولفه مهم دارند که در هر قرار داد تعیین میشوند که شامل:

- نوع قراداد اختیار معامله:  (Call or Put Options)  اختیار خرید یا اختیار فروش

- زمان سررسید (Expiration Date): به مدت زمانی گفته میشود که خریدار می‌تواند از حق اختیار خود استفاده کند.

- قیمت اعمال (Strike Price): به قیمتی گفته میشود که در زمان سررسید، خرید یا فروش بر اساس آن صورت می‌گیرد.

- قیمت اختیار (Premium): همان مبلغی است که در ابتدا خریدار بابت حق اختیار به فروشنده پرداخت می‌کند.

 

معاملات الگوریتمی چیست؟

معاملات الگوریتمی یا معاملات خودکار یک ابزار برای معامله در بازارهای سرمایه است. بر این اساس شما می‌توانید با استفاده از هوش مصنوعی به‌صورت اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک و با استفاده از کدهای برنامه نویسی شده، موقعیت‌های مناسب در بازار را شناسایی و آن‌ها را شکار کنید.

خیلی‌ها معاملات الگوریتمی را با استراتژی معاملاتی یا فیلترنویسی اشتباه می‌گیرند. در‌صورتی که همه این‌ها زیرمجموعه‌ای از معاملات الگوریتمی هستند. درواقع معاملات الگوریتمی یک ابزار معاملاتی کامل است که شما با استفاده از این ابزار می‌توانید معاملات دقیق‌تر و سریع‌تری انجام دهید تا خطای کار را کاهش و نتایج معاملات را بهبود بخشید.

الگوریتم‌ها می‌توانند بیش از یکی باشند و به‌صورت ترکیبی و پیچیده مورد استفاده قرار گیرند. آن‌ها برای انجام معاملات، بررسی‌های مختلفی از جمله زمان‌بندی، قیمت و حجم را در بازار انجام می‌دهند و بر اساس دیتاهای موجود برای معاملات تصمیم‌گیری می‌کنند. این ابزار کمک می‌کند تا بدون درگیر شدن احساسات، در بازار معامله کرد که در نهایت موجب افزایش حجم معاملات می‌شود.

معاملات الگوریتمی برای چه کسانی کاربرد دارد؟

هر شخصی می‌تواند از این ابزارها برای معاملات خود در بازارهای مالی استفاده کند. از این ابزار در بازارهای بورس داخلی و خارجی نظیر بورس آمریکا، فارکس و ارز های دیجیتال استفاده می‌شود.

منتهی از این ابزار فقط به قصد گرفتن سود در بازار استفاده نمی‌شود؛ بلکه گاهی اوقات از این ابزار فقط برای سیگنال‌گیری و محدود کردن تعداد فرصت‌های معاملاتی، اردرگذاری اتوماتیک یا مدیریت ریسک و سرمایه  نیز استفاده می‌شود.

پیش‌نیازهای معاملات الگوریتمی

نتیجه مطلوب از معاملات الگوریتمی نیاز به بستری مناسب برای اجرایی شدن آن دارد. بستر معاملات الگوریتمی به سه عامل مهم بستگی دارد.

مطابقت‌دهنده‌های بازار یا منبع تغذیه داده‌ها

این مطابقت دهنده‌ها فرمت اطلاعات بازار را به فرمتی که برای سیستم قابل درک باشد، تبدیل می‌کنند. همچنین دسترسی لازم به اطلاعات حساب و دیتاهای بازار فراهم می‌کنند. این کار از طریق رابط برنامه‌نویسی یا همان API که بازار معاملاتی در اختیار معامله‌گر قرار داده، انجام می‌شود.

موتور پردازش داده‌های معاملات الگوریتمی

این موتور مغز متفکر معاملات الگوریتمی است. موتور پردازش‌گر در این مرحله الگوریتم‌های برنامه‌ریزی شده توسط استراتژی‌های معاملاتی و شروط تعیین شده ما را باهم و در آن واحد روی کل بازار اعمال می‌کند و هرگاه شرایط لازم در سهمی پیدا شد، برای معامله تصمیم‌گیری می‌کند. به‌عنوان مثال فرض کنید که ما می‌خواهیم سهم‌هایی که در بازار RSI آن‌ها زیر ۳۰ است را شناسایی کنیم. از بین صدها سهم بازار شاید برای انسان این کار بسیار زمان‌بر و دشوار باشد، اما برای یک موتور پردازش کننده بسیار راحت است.

ارسال سفارشات به بازار توسط الگوریتم‌ها

در این مرحله سفارشاتی که با الگوریتم‌های ما مطابقت دارند به بازار ارسال می‌شود. تنها نکته‌ای که اینجا مهم است این است که بستری که الگوریتم ما روی آن کار می‌کند، برای بازاری که در آن معامله می‌کنیم، قابل درک باشد.

الگوریتم‌های معاملاتی چه وظایفی دارند؟

معاملات الگوریتمی برای انجام درست و کامل بر اساس استراتژی مشخص‌ شده چهار وظیفه کلی دارند:

- رصد و تحلیل کل بازار به‌صورت دقیق و با بیشترین سرعت ممکن

- ثبت اردرها و پوزیشن‌گیری

- مدیریت پوزیشن

- مدیریت ریسک و سرمایه

- ثبت اردرها و پوزیشن‌گیری

- -مدیریت پوزیشن

- -مدیریت ریسک و سرمایه
 

لوگو فوتر